Όταν τα αποτελέσματα κάποιων εξετάσεων δεν φαίνεται να είναι όπως θα τα περιμέναμε ή η σύλληψη του παιδιού αργεί, είναι φυσικό να αρχίσει να αναρρωτιέται κανείς: σε τι μπορεί να οφείλεται;
Τα προβλήματα υπογονιμότητας μπορεί να εντοπίζονται είτε στο σώμα της γυναίκας (συνήθως σε ποσοστό 40%) είτε στο σώμα του άνδρα (40%) είτε και στους δύο συντρόφους (20%). Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να μην μπορούμε επιστημονικά να εντοπίσουμε επακριβώς τα αίτια της υπογονιμότητας. Ωστόσο το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί, και από κάποιους παραμελείται.
Τα προβλήματα γονιμότητας του άνδρα φαίνεται να είναι υπεύθυνα είτε αποκλειστικά είτε εν μέρει για την υπογονιμότητα του 45% περίπου των ζευγαριών. Αυτό, σε συνδοιασμό με τα πλεονεκτήματα της εξέτασης (απλή, καθόλου επώδυνη ή επεμβατική, χαμηλού κόστους) αποτελούν ίσως και τους σημαντικότερους λόγους που η ανάλυση σπέρματος (το σπερμοδιάγραμμα) είναι η πρώτη απαραίτητη εξέταση την οποία χρειάζεται να κάνει ένας άνδρας, τουλάχιστον όταν αρχίζει ο έλεγχος ενός υπογόνιμου ζευγαριού.
Η εξέταση σπέρματος (ανάλυση σπέρματος) στον ίδιο άντρα μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό μέσα στον χρόνο, και για τον λόγο αυτό είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερα από ένα σπερμοδιαγράμματα. Από τον έλεγχο στον οποίο πρέπει να υποβληθεί ο άντρας θα εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος και έτσι θα προσδιορισθεί η ενδεδειγμένη θεραπεία.
Είναι σημαντικό να γνωρίζει ένας άνδρας πως η ανάλυση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα) δεν είναι η μοναδική εξέταση που θα δώσει στοιχεία για τη γονιμότητά του. Ο θεράποντας ιατρός του θα λάβει το πλήρες ιστορικό (ατομικό και οικογενειακό), θα γίνει κλινική εξέταση και ψηλάφηση-έλεγχος των όρχεων και των επιδιδυμίδων και ίσως ζητηθούν έλεγχος ορμινών αλλά και χρήση απεικονιστικών μεθόδων (υπέρηχος, Doppler κοκ) .